Öppettider idag

John Scott: 11.30 - 24.00
Se alla öppettider »

Adress

Södra Hamngatan 2
Tel: 031-80 75 50031-80 75 50
Hitta hit / Karta

Lunchmeny
Boka konferens

Felmeddelande

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (rad 2405 av /www/webvol12/30/mzh6986hlxqmosf/palace.se/public_html/includes/menu.inc).
xxxopenload.com

Sockerbruket som blev banbrytande konstgalleri

Vår historia om Palace börjar med berättelsen om Pontus och Göthilda Fürstenberg. I det här huset skapade de sitt välkomnande hem och ett konstgalleri, där det sena 1800-talets radikala konstnärer fanns representerade. I Sverige blev det Fürstenbergska palatset i Göteborg en samlingspunkt för svenskt konstliv och en plats där den moderna och nytänkande konsten fick lov att synas. Bland dessa konstnärer fanns för att nämna några Anders Zorn, Bruno Liljefors, Carl Larsson, Ernst Josephson, Hugo Birger och Georg och Hanna Pauli. Många hade hela Europa (och för Zorn även Amerika) som sin arbetsplats, men fann alltid ett hem att komma till hos makarna Fürstenberg.

Galleriet längst upp i palatset öppnades 1885 för allmänheten. Där fyllde Fürstenbergs väggar och tak med verk som har blivit ikoniska för den djärva och internationellt influerade konsten vid förra sekelskiftet.

Historien om huset på Södra Hamngatan 2 är äldre än så. Närmare bestämt pratar vi om året 1749 då nästan all stadsbebyggelse var belägen inom vallarna och de förnämsta handelshusen låg vid nuvarande Norra och Södra hamngatorna. Köpmannen Niclas Jacobsson ansökte då om tillstånd att få bygga ett ”såckerraffinaderiwärk”. Han lockar med att staden kommer att få se en vacker byggnad ritad av självaste hovarkitekten Carl Hårleman som bl. a. har ansvarat för ombyggnaden av Stockholms slott. Ansökan godkänns och ett par år senare kan sockertillverkningen påbörjas.

Sockerbruket byggdes mitt i vattnet på pålar, grus och sand mellan Södra och Norra Hamngatan. Husfasaden påminde om Ostindiska kompaniets stora hus, där Carl Hårleman också satte sin prägel. Men i slutet av 1700-talet brann Göteborg och när elden hade lagt sig fanns bara vinkällaren kvar av det Jacobssonska sockerbruket. Huset rustades så småningom upp och nya verksamheter skulle snart komma att ta plats.

På 1830-talet hade det blivit på modet att dricka brunn och det gjorde man givetvis även i Göteborg, självklart på platsen som vi nu kallar för Brunnsparken. Som många brunnshus var det en klassicerande envåningsbyggnad med kolonner och entré mot Södra Hamngatan. Den lilla holmen var översållad med växtlighet och det hela påminde mycket om de romantiska trädgårdar som var så populära vid den här tiden. Kungligheter likväl som vanliga göteborgare drack brunn i Göteborg och även berömdheter som Esaias Tegnér skrevs in i gästboken.

Intresset för att dricka brunn var så gott som över vid mitten av 1800-talet. Nya planer började smidas för platsen som hade ett sådant fantastiskt läge. Både förslag på ett landshövdingeresidens som ett nytt Börshus var på tapeten. Den gamla renoverade sockerbruksfastigheten kom att hysa både bostads- och affärslokaler under en tid. Partiet mellan den konstgjorda holmen och hamnkanten fylldes igen så att holmen nu blev en förlängd del av Södra Hamngatan.

 

Pontus Fürstenberg

1880 blev Pontus Fürstenberg ägare av fastigheten när han gifte sig med Göthilda Magnus, som hade ärvt huset av sin far. Den stora konstepoken med opponentrörelsen och Göteborg i dess mittpunkt inleds här. 1902 går Pontus bort, ett år efter sin fru. Konstsamlingen testamenteras till Göteborgs Museum och huset till staden. Huset blev en grundplåt till Göteborgs konstmuseum som öppnar upp på Götaplatsen 1925 och där konsten åter kom att visas.

Fürstenbergska palatset förvandlas till Palace Hotel och restaurang, som invigs 1907 av direktör Robert Kjellström med en ståtlig bankett. Allt sedan dess har Fürstenbergska palatset gått under namnet Palace. Det har gjort sig känt i Göteborg som hotellet med en magisk historia, full av bohemiska konstnärer, härliga middagar och kungligheter. I de gamla gästböckerna ser vi vilka gäster som besökte Palace: Gustav V, Prins Eugen, kronprinsessan Louise liksom Jussi Björling, Josephine Baker, Ernst Rolf och Maurice Chevalier, för att nämna några.

I slutet av 1960-talet flyttade Stockholms Enskilda Bank in i Palace med kontor mot Brunnsparken. Då var Palace ett rivningskontrakt! Inom tio år skulle det anrika palatset rivas, liksom stora delar av de närliggande kvarteren i innerstaden. Men bara några år senare var rivningshotet upphävt och Wermlandsbanken flyttade in. De stannade i huset i tjugo år. 1993, efter omfattande renoveringar, blev lokalerna mot Brunnsparken restaurang igen.

Och här är vi nu. Ytterligare 20 år senare är Fürstenbergska palatset och Palace inte bara en naturlig mötesplats för oss göteborgare och våra besökande vänner. Även konstnärerna och makarna Fürstenberg är tillbaka i huset med den generositet och passion som var deras livsgärning. 

På Palace kan vi med stolthet visa upp brev och foton ur Pontus Fürstenbergs brevsamling. Detta hade inte varit möjligt utan en ovärderlig och entusiastisk insats från Universitetsbibliotekets handskriftsavdelning, till vilka vi riktar ett stort tack!

https://seo-engines.com/

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev